Tohle je Viktorka.

Viktorka se narodila v osmém měsíci těhotenství, kdy se lékařům nezdál úplně vývoj miminka a nakonec přišla na svět o 6 týdnů dříve. Po narození musela zůstat v nemocnici ještě tři týdny, aby dosáhla požadované velikosti a naučila se sát mlíčko. Všechno se vyvíjelo dobře. Viktorka krásně prospívala a z nemocnice odcházela jako zdravé miminko. V období, kdy děti začínají pást koníčky, Viki zatím nic nedělala. Rodičům se to nezdálo úplně standardní, ale všichni jim říkali, že každé miminko má své tempo a je ještě tenkrát ani nenapadlo, že je něco špatně. Po nějaké době Viky nedělala stále žádné pokroky v psychomotorickém vývoji a to ani v tom základním jako je pasení koníčků. Rodiče si začali říkat, jestli něco opravdu není špatně a zeptali se svého lékaře. Lékař rodiče ujišťoval, že je vše pořádku, že je nedonošená a že má dost času. Tenkrát poprvé se to rodičům úplně nezdálo, ale říkali si, že lékař ví o vývoji miminka více než oni. Bohužel vývoj se nijak nelepšil a Viky nedělala vůbec žádné pokroky. Nakonec rodiče lékaře přesvědčili o jejich obavách a začalo kolečko vyšetření, kdy se bohužel ukázalo, že to standardní vývoj opravdu není. Riodiče začali s Viktorkou 6x denně cvičit Vojtovu metodu, která jí pomáhala. Bohužel ale začali cvičit celkem pozdě a to až ve Viktorčiných šesti měsících.

Viki je momentálně pět let a je to moc hodná a statečná holčička. Nic jí nejde tak jednoduše, jako to jde zdravým dětem, které dělají vše s lehkostí a samozřejmostí, vše si musí vydřít neustálým cvičením a opakováním. Momentálně se naučila sedět sama bez pomoci a někdy se jí povede kousek popolézt po čtyřech. Sama se zatím nenají, nenapije, nechodí a ani nemluví. Musí stále hodně cvičit a posilovat celé tělo. Podstoupila již několik operací. V loňském roce jí musel být zaveden tzv.PEG. To je sonda, kterou má vyvedenou z žaludku skrz bříško ven. Touto sondou přijímá tekutiny, které jinak odmítá. Také se lékaři v jejích čtyřech letech dopracovali k diagnóze DMO. Tedy dětská mozková obrna, která vznikla komplikacemi v těhotenství.

Viktorky rodiče si dali za cíl postavit jejich holčičku na nohy. Podle lékařů to není nereálné, ale bude to stát velké úsilí. Snaží se jí maximálně pomáhat a dopřát jí tu nejlepší možnou péči, která by jí v tom, aby se jednou mohla postavit na nohy, pomohla. Jezdí pravidelně do lázní, na hipoterapii a různé rehabilitace. Fyzioterapeutka Viktorce doporučila například Thera suit terapii, rehabilitace pomocí tzv.kosmického oblečku. Tato rehabilitace Viktorce velmi pomáhá v posílení celého těla, ale není hrazená pojišťovnou, a proto se Viktorky rodiče snaží shánět peníze na terapie „všude, kde se dá“.

 

Jak Viktorce pomohli advenťáci?

Koupili jsme Viktorce ipad, který jí pomáhá vyvíjet jemnou motoriku a který byl Viktorce doporučen učiteli ze speciální školky v Poděbradech.

Viktorku můžete sledovat a dozvědět se o jeho životě něco víc na facebookové stránce „První krůčky pro Viktorku“ TADY, kde se můžete podívat i TOHLE na video, které o ní připravili její rodiče.

Pro Viktorku byl založený transparentní účet. Účet je vedený pod jménem Viktorky maminky. Pokud byste na něj rádi přispěli (každá desetikačka pomůže), tak to určitě udělejte! A klidně můžete do poznámky připsat, že je to od advenťáka.
Číslo účtu je: 115-6812700237/0100