Tohle je Anetka.

Anetka se narodila před 11 lety po ukázkovém těhotenství i porodu, sice o měsíc dřív, ale její problémy nebyly charakteru nedonošeňátek – s mírami 2.980 a 49 cm by jí mohla kdejaká miminka závidět. Její potíže způsobily krvácení do mozku a otok, což se zjistilo až po porodu. Z magnetických rezonancí v prvním měsíci jejího života rodiče zjistili, že se několik hodin až 2 dny před porodem přiškrtila v břiše pupečníkovou šňůrou.

Situace byla hned od začátku velmi vážná, nejprve plicní ventilace, nakonec strávila Anetka 10 dní v komatu a nikdo netušil, zda vůbec přežije. Přežila a po měsíci si ji rodiče odnášeli domů s nejhoršími možnými lékařskými prognózami: ležák, hluchá, slepá, bez komunikace. „Ať uděláte, co uděláte, nijak vám to nevrátí, neusměje se na vás. Je možnost dát ji do ústavu a mít další ZDRAVÉ děti, protože jinak to bude velmi těžké a spousta párů tuto situaci neustojí.“ říkali jim doktoři.

Rodiče si ale Anetku samozřejmě odnesli domů a začali ihned s velmi intenzivní rehabilitací vojtovky. Byl to velký boj a každý maličký pokrok byl skutečně vydřený. Ve 4 letech stále jen chodila po kolínkách, v 5 letech začala dělat své první samostatné krůčky. Ve 4 letech začala i pomalu povídat. Rodiče neustále dobíjela mladší zdravá dcerka Žofinka (9), která je obrovskou motivací i pro Anetku. 

Anetka má za sebou 2 operace nohou – v 6 a 8 letech. Po interiérech a kratší vzdálenosti zvládá chůzi samostatně, na procházky vyráží s vozíčkem. Poslední rok a půl chodí ve speciálních ortézách z Vídně, které jí jsou pravidelně upravovány na míru. Nošením těchto speciálních ortéz by se měla vyhnout další ortopedické operaci, spojené s jejím růstem. Mentálně je Anetka na úrovni cc 3-5 letého dítěte, 4. rokem navštěvuje speciální ZŠ, ovšem škola je oříšek! Žádné velké ambice maminka s tatínkem nemají, ale rádi by, aby se jednou naučila alespoň číst, a, což je mnohem důležitější, aby se o sebe dovedla alespoň s nějakou dopomocí postarat!! Protože zatím je bohužel ve všech činnostech plně odkázána na pomoc jiné osoby. To je hnacím motorem celé rodiny.

Anetka velmi veselá a společenská holčička, má ráda společnost. Ráda si hraje s plyšáky, na doktorku, ráda skládá puzzle, ty jednodušší sama, ty složitější s pomocí, alespoň tou slovní. Ráda vymalovává obrázky, prohlíží sí knížky, má ráda Krtečka a medvídka Pů, Pejska a Kočičku. Miluje jízdu na speciální tříkolce a miluje především svoji mladší sestřičku Žofinku.

Jak Anetce pomohli advenťáci?

Anetce jsme zaplatili roční neurorehabilitace na ARCADA NeuroMedical Center v Hranicích.