Tohle je Helenka.

Heli se narodila jako zdravé miminko. Bohužel ale měla cévní útvar na hlavičce a rodičům bylo doporučeno kožním lékařem, útvar odstranit. A tak se i stalo. Helenka ale neměla štěstí a při záchraně jejího života došlo k velkému krvácení a poškození mozku.

Heli je nyní 16 let a váží 75 kilo, je autistka s hlubokou retardací a s mentální úrovní kolem 8mi měsíců, vůbec nemluví, je na plenách, hlavně v noci se musí stále přebalovat, spí sotva 3 – 4h již od narození, nenají se, neoblékne se, má imunodeficit kvůli transplantaci veškeré krve při operaci, když byla miminko, nevydrží sedět na místě, stále dělá samé nečekané lumpárny. Poctivým cvičením a pobyty v lázních se rodičům podařilo ji v 8mi letech postavit na nohy. Její trvale poškozený mozek na úrovni miminka se ale bohužel ovlivnit nedá.

Je to veselá a šťastná holčička, která je moc ráda na světě. Dává kolem sebe mnoho úsměvů a energie.

Péče o Helenku je ale velmi náročná. U holčičky měsíčně pomáhá 5 – 10 asistentů, kteří stojí okolo 20ti tisíc měsíčně. Heli musí být pod dozorem opravdu 24 hodin každý den. Když je s ní maminka doma a chce si zajít jen na toaletu, musí Helenku přikurtovat do speciální sedačky, jinak by si mohla ublížit nebo něco zničit v bytě. Helenka přikurtovaná v sedačce pláče, křičí a je neštastná.

V dospělosti jsou lidé s tímto druhem postižení v ústavech přikurtováni a na medikacích, ale většinou jsou v ústavech a stacionářích odmítáni, nikde je nechtějí, protože pro ně nemají dostatek personálu.

Helenky rodina (máma, táta a o 7 let mladší sestra Anetka) nechce, aby byla Heli stále přikurtovaná a plakala a proto se snaží shánět pomoc všude možně, aby byl dostatek peněz nejen na pomoc asistentů (které už jenom sehnat je velký problém), ale i na všechny další pomůcky, které nejsou placené pojišťovnou. Veškeré rehabilitace, které Helence pomáhají také nejsou hrazené pojišťovnou a musí si je rodina hradit sama.

 

Jak Helence pomohli advenťáci?

Koupili jsme Helence zásobu plenek a inkontinenčních kalhotek na tři měsíce a přispěli jsme na rehabilitace a její další potřebnou léčbu.

Helenku můžete sledovat a dozvědět se o jeho životě něco víc na facebookové stránce „Pomáháme Helence Hegenbartové“ TADY anebo se můžete mrknout na video a článek, který o Helence vyšel v časopisu Respekt TADY.

Pro Helenku byl založený transparentní účet. Účet je vedený pod jménem Ladislav Tajovský. Pokud byste na něj rádi přispěli (každá desetikačka pomůže), tak to určitě udělejte! A klidně můžete do poznámky připsat, že je to od advenťáka.
Číslo účtu je: 2500320384/2010