Tohle je Greta.


Gretka se narodila v červnu, roku 2019, po bezproblémovém těhotenství. Bohužel porod byl velmi náročný a změnil Grétce a její rodině celý život. Gretka zůstala delší dobu v porodních cestách a po porodu musela být kříšená. Ihned ji převezli do FN Ostrava, kde byla několik dní v řízené hypotermii (ochlazování mozku), aby se mozek mohl co nejlépe regenerovat.

To se však nepodařilo úplně a nedostatek kyslíku ovlivnil část mozku zabezpečující pohyb. Diagnoza zní – Dětská mozková obrna, diskynetická forma, která má za následek špatné, chaotické pohybové návyky a tvoří si své vlastní, nefunkční.

Gretčiným největším handicapem je tedy pohyb. Ať už v hrubé či jemné motorice. Má velkou hypotonii trupu, špatně ovládá končetiny. Ještě donedávna měla zaťaté pěsti, takže nebyla schopná nic uchopit. Nyní se už pomalu daří ruce cíleně otevírat a neobratně začíná uchopovat předměty.

Prozatím se zvládne otočit pouze na břicho. Sama nesedí, neplazí se, neleze, nejraději by však už chodila, protože její mentální vývoj se naštěstí nezastavil.
Jestli se však v budoucnu bude schopna o sebe postarat, nikdo neví. Neúnavní rodiče věří, že ano, protože Grétčino nadšení pro pohyb a chuť do života je motorem, ženoucím je dopředu, přestože péče o Gretku je velmi fyzicky a psychicky náročná. Vzhledem k tomu, že není schopna se sama pohybovat, je nezbytností jí pohyb kompenzovat, aby neležela jen na zemi a do budoucna netrpěla psychickou frustrací. Největší pohybový pokrok je možné udělat do 5 let, proto je teď‘ správná rehabilitace velmi zásadní.

Jak Gretce pomohli advenťáci?

Gretce jsme zaplatili roční neurorehabilitace v novém rehabilitačním centru Pokrok v Ostravě, které si otevřel skvělý fyzioterapeut Petr Ondračka.