Tohle je Mia.

Mia je osmiletá holčička, která se narodila s genetickým onemocněním, svalovou dystrofií, které je progresivní a postupně ji připravuje o všechnu svalovou sílu. Lidé s tímto onemocněním končí zcela nehybní, na umělé plicní ventilaci, odkázáni na neustálou pomoc ostatních.

Mia zatím trochu chodí, ale sama nevstane ze země, nevyjde do schodů, nezvedne předměty ze země… Potřebuje asistenci 24 hodin denně. Používá mechanický vozík a absolvuje hodně různých terapií, aby se co nejvíce oddálila progrese onemocnění. K udržení chůze jí pomáhají speciální ortézky, které se vyrábějí v Rakousku.

Mie se za poslední měsíce hodně rapidně zhoršily kontraktury na rukách. To znamená, že již tak slabé ruce, ji omezují čím dál tím více ve všech každodenních úkonech. Rodiče by rádi pořídili i ortézky na ruce, které se ale v Čechách nedají koupit a pojišťovna je samozřejmě neproplácí.

Mia je veselá, milá, zvídavá holčička, která se sice nemůže moc hýbat, ale za to je to sluníčko, které rozdává energii a víru, že i s takovým onemocněním se dá žít kvalitní a naplněný život…

Jak Mie pomohli advenťáci?

Mie jsme koupili speciální ortézky na ruce, které jí pomohou s každodenním životem.